28.12.10

Αυξημένοι φόροι με την διαδικασία της αυτοπεραίωσης

Αυξημένους φόρους θα πληρώσουν το 2011 στην Εφορία χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την διαδικασία της αυτοπεραίωσης.
Από το νέο έτος το σύστημα  της αυτοπεραίωσης γίνεται ακόμη πιο αυστηρό με αποτέλεσμα οι φόροι που θα καταβάλουν οι επιτηδευματίες  στην Εφορία να είναι ακόμη και διπλάσιοι σε σχέση με φέτος.

Με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, καλλιτέχνες, ηλεκτρολόγοι κλπ.   που κάνουν "αυτοέλεγχο" όταν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, δεν θα φορολογούνται απλά για το 20%-50% των εσόδων τους όπως γίνονταν μέχρι τώρα.
Αντιθέτως, όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις θα αναγκαστούν πια να δηλώνουν όχι μόνο μεγαλύτερα καθαρά κέρδη αλλά και μεγαλύτερο μεικτό εισόδημα από αυτό που πραγματικά είχαν, ώστε να φορολογηθούν με βάση τα αναθεωρημένα καθαρά κέρδη τους.
Όπως ορίζει η εγκύκλιος, οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει με τη διαδικασία που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών.
Ουσιαστικά με το νέο σύστημα οι εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ) και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ( με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ) θα καλούνται κάθε χρόνο να επαναπροσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδά τους με βάση τις δαπάνες που πραγματοποίησαν, δηλαδή θα υποχρεούνται να δηλώνουν τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα.
Εφόσον τα τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα που θα προσδιορίζονται με το νέο σύστημα είναι υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα τηρούμενα βιβλία, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεώνονται να πληρώνουν επιπλέον ΦΠΑ.
Έτσι  τα καθαρά εισοδήματά τους θα επαναπροσδιορίζονται σε επίπεδα υψηλότερα από τα δηλωθέντα, καθώς θα υπολογίζονται εκ νέου με βάση τα τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα.
Συνεπώς, θα καλούνται να πληρώσουν και επιπλέον φόρο εισοδήματος. Καταβάλλοντας τα επιπλέον ποσά του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος θα μπορούν να περαιώνουν αυτόματα τις ανέλεγκτες χρήσεις τους και να απαλλάσσονται από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.