29.12.10

Γιορτινό «ανασχηματισμό» ετοιμάζει ο Σαμαράς

Από το Ναύπλιο, όπου περνά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του ο κ. Αντώνης Σαμαράς βάζει τις τελευταίες πινελιές στον ανασχηματισμό της «σκιώδους κυβέρνησης της ΝΔ».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την βραδιά του προϋπολογισμού ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει τις αλλαγές του με τον καινούργιο χρόνο....

Ο ακριβής χρόνος θα προσδιορισθεί σε συνάρτηση με το επιδιωκόμενο επικοινωνιακό αποτέλεσμα. Πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι ουσιαστικός και θα αλλάζει και τις δομές λειτουργίας του ηγετικού σχήματος αλλά και τα πρόσωπα.

“Βλέπει” εκλογές το 2011

Σκοπός του κ. Σαμαρά είναι να δημιουργήσει ένα σχήμα μάχης καθώς θεωρεί ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα να έχουμε εκλογές μέσα στο 2011. Παράλληλα θέλει να δείξει ότι η ΝΔ διαθέτει στελεχικό δυναμικό και να δώσει ευκαιρίες ανάδειξης σε περισσότερους βουλευτές και στελέχη. Επιπλέον με τις αλλαγές και την καινούργια ηγετική ομάδα που θα συγκροτήσει θα σηματοδοτήσει την επιμονή του στην αντιμνημονιακή πολιτική και στον πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος καθώς σταδιακά ανεβάζει και την ατζέντα των εθνικών θεμάτων.

Κατ αρχήν ο κ. Σαμαράς θα ομογενοποιήσει την ηγετική ομάδα που μέχρι τώρα είχε παρουσιάσει συμπτώματα ασυνεννοησίας και προσωπικές αντιπαλότητες ενώ θα καθιερώσει και πρωινό καφέ στα καινούργια γραφεία του κόμματος. Επίσης θα καταργήσει θέσεις γραμματειών του κόμματος που επικαλύπτονται με αντίστοιχους κοινοβουλευτικούς τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό θα ενοποιήσει ξανά την Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος την οποία θα κρατήσει ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο στην κατεύθυνση να είναι πιο συλλογική η λειτουργία ειδικά αν αποχωρήσει ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος για να αναλάβει τον ενοποιημένο τομέα Εξωτερικών και Άμυνας σύμφωνα με σχετική εισήγηση που συζητείται.

Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αφήσει τον τομέα Εξωτερικών και θα έχει γενική επίβλεψη για τα θέματα εσωτερικών. Άλλωστε και ο έτερος αντιπρόεδρος κ. Σταύρος Δήμας δεν έχει συγκεκριμένο τομέα αλλά θεωρείται πιθανό να αναλάβει ευρύτερη επιστασία στα θέματα ευρωπαικής πολιτικής καθώς το κόμμα δέχεται πολλαπλές πιέσεις στο επίπεδο της ΕΕ λόγω της αντιμνημονιακής του πολιτικής.

Για τα επικοινωνιακά η εισήγηση που έχει δεχθεί ο κ. Σαμαράς είναι να πάει σε πρόσωπο εκτός Βουλής που να είναι πιο εύκολο να ταυτιστεί μαζί του. Πάντως θα αποκτήσουν πιο συγκεκριμένο ρόλο πρόσωπα όπως ο κ. Γιώργος Μουρούτης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος κ. Βασιλική Τζότζολα και ο σύμβουλος του κ.  Σαμαράς Γιώργος Χαρβαλιάς που ακούγεται και για την θέση του εκπροσώπου.

Φυσικά όπως λέει και ο ίδιος ως αρχηγός και αυριανός πρωθυπουργός οφείλει να συνθέσει και έτσι θα συμπεριλάβει στους τομεάρχες βουλευτές από όλες τις τάσεις του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό θα πάρει θέση τομεάρχη ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος –πιθανόν τον τομέα Παιδείας και πάντως σε καμία περίπτωση την επικοινωνία. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μάλιστα την εβδομάδα που μας πέρασε ζήτησε ραντεβού από τον πρόεδρο στην Ρηγίλλης για να ζητήσει να τον βάλλει στο σχήμα των τομεαρχών. Δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους παραμένει και ενδεχομένως αναβαθμίζεται ο κ. Κώστας Τζαβάρας. Ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος ακούγεται για την θέση του εκπροσώπου όπως και ο κ. Νίκος Δένδιας στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς επιλέξει κάποιον κοινοβουλευτικό.

Εσωκομματικές κόντρες

Η αναμονή των αλλαγών όμως δημιουργεί νευρικότητα στα στελέχη του κόμματος ενώ αίσθηση προκάλεσε άρθρο του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη –συνομιλητή από παλιά του κ. Σαμαρά- στο Antinews όπου επιτίθεται στους πολιτικούς του μεσαίου χώρου φωτογραφίζοντας τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Ο κ. Κρανιδιώτης απαντά στις κατηγορίες «για Κωσταλέξι της Ρηγίλλης» και αντικρούει τις επιθέσεις που δέχονται συνεργάτες του κ. Σαμαρά οι οποίοι στηρίζουν τις αντιμνημονιακές και πατριωτικές θέσεις του.  Ο κ. Κρανιδιώτης υποστηρίζει ότι οι βουλευτές που επιμένουν στον μεσαίο χώρο δεν μπορούν να υποστηρίξουν το νέο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού και τους μέμφεται ότι επιδιώκουν κομματικά οφίκια για να εξασφαλίσουν προσωπική προβολή και μερίδιο στη νομή της εσωκομματικής και αργότερα κυβερνητικής εξουσίας. 

protothema.gr