27.12.10

ΕΦΟΡΙΑ: Ποιες προθεσμίες εκπνέουν τις επόμενες 5 ημέρες

Εκπνέουν μέσα στις επόμενες 5 ημέρες οι προθεσμίες για την τακτοποίηση μιας σειράς φορολογικών εκκρεμοτήτων.

Συγκεκριμένα, έως και τις 31 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, ΕΤΑΚ, περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών, γονικές παροχές, αλλά και δωρεές. Ειδικότερα, στις εφορίες θα προσέλθουν τις επόμενες ημέρες:

-Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που επιθυμούν να υπαχθούν στην περαίωση και έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα από την εφορία τους. Όσοι έλαβαν σωστό εκκαθαριστικό από τη ΓΓΠΣ πρέπει να απευθύνονται στην τράπεζα. Στις 28 Δεκεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν από τη ΓΠΠΣ, καθώς και αυτών που εκδίδονται και διορθώνονται από τις ΔΟΥ.

Έως 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφλήσουν την πρώτη δόση της περαίωσης οι φορολογούμενοι που αποδέχτηκαν εντός του Νοεμβρίου το εκκαθαριστικό σημείωμα καταβάλλοντας το 20% του συνολικά οφειλόμενου ποσού στις τράπεζες.

-Φορολογούμενοι που εξοφλούν την τελευταία δόση ή εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν το ΕΤΑΚ για το έτος 2009. Το ΕΤΑΚ και η έκτακτη εισφορά ακίνητων εξοφλούνται εφάπαξ. Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν το ΕΤΑΚ και στις τράπεζες.

-Ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έλαβαν το ειδοποιητήριο για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας ή σε αυτό αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ, ή αριθμός κυκλοφορίας οχήματος). Για να προμηθευτούν το αυτοκόλλητο σήμα θα πρέπει να προσκομίσουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Παράταση στην καταβολή τελών κυκλοφορίας δεν πρόκειται να δοθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

-Οι φορολογούμενοι που θέλουν να προχωρήσουν σε δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των νέων τεκμηρίων.

- Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν πληρώσει φόρο εισοδήματος ή είναι υπόχρεοι σε έκτακτη εισφορά (εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ).