11.1.11

Αποκαλύψεις του Wikileaks για τον Χρυσοχοΐδη

wiki3.jpg
Tρία απόρρητα έγγραφα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έφερε στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη ο γνωστός διαδικτυακός τόπος Wikileaks, σε δύο από τα οποία εμφανίζεται ο τότε αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαντ να περιγράφει τα συμπεράσματα δύο εκτενών συζητήσεων που είχε τον περασμένο Ιανουάριο με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου.
Στη πρώτη συνάντηση, που φέρεται να έγινε στις 22 Ιανουαρίου του 2010 στο γραφείο του κ. Σπέκχαντ παρουσία τεσσάρων ακόμα στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας και να είχε διάρκεια 45 λεπτά, ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται να περιγράφει το σχέδιό του για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ασφαλείας και κάποια στιγμή φέρεται να λέει: «Η ΕΥΠ είναι τίποτα (EYP is nothing»), δεν φέρνει σε πέρας την αποστολή της να προστατεύσει την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των ελλείψεών της, μεταξύ τους και ο συνδικαλισμός των υπαλλήλων».
Παράλληλα, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη φέρεται να λέει ότι ούτε η Αστυνομία «εκπληρώνει το ρόλο της να προστατεύσει την κοινωνία».
Για το λόγο αυτό, αναφέρεται στο έγγραφο, ο υπουργός προχωρά σε αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας μέσω ενός νομοσχεδίου.

Μάλιστα, αναφέρεται και πρόθεση του Χρυσοχοΐδη «να γκρεμίσει και να ξαναχτίσει» αυτές τις υπηρεσίες ασφαλείας από την αρχή, έχοντας ως πρότυπο για αυτήν την προσπάθεια αναδιοργάνωσης αμερικανικά πρότυπα.
Ενδιαφέρον προκαλεί και η αποκάλυψη αναφορικά με την τρομοκρατία. Στο έγγραφο ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται να λέει ότι η Αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες «σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών/αναρχικών ομάδων που δρουν τώρα αλλά δεν έχει στοιχεία για τη σύλληψη και την φυλάκισή τους».

Επιπλέον, ο υπουργός επανέλαβε παλαιότερη αναφορά του ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων με τη Μέση Ανατολή και μάλιστα το Ιράν. Εξέφραζε πάντως την αισιοδοξία ότι μέσα στο πρώτο μισό του 2010 θα έχουν εξαρθρωθεί όλες οι μεγάλες τρομοκρατικές ομάδες.
Σε άλλο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που έφερε στην δημοσιότητα το Wikileaks, με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου του 2010, γίνεται εκτενής αναφορά σε συνάντηση του αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαντ με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ελευθέριο Οικονόμου αναφορικά με το μείζον (και στις μέρες μας) θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Όπως αναφέρει ο Σπέκχαντ στο τηλεγράφημα, «το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, επειδή η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να σταματήσει την ροή παράνομων μεταναστών τόσο στα σύνορα της ξηράς όσο και της θάλασσας».
Σύμφωνα με όσα εκτίμησε ο Οικονόμου στον Σπέκχαντ, η Τουρκία αντιμετωπίζει και αυτή πρόβλημα με την λαθρομετανάστευση και για τον λόγο αυτό πρέπει να αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο και να παρθούν μέτρα το συντομότερο δυνατό, κυρίως σε σχέση με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και όχι τόσο με τις χώρες διέλευσης αυτών.



Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: