9.1.11

Πάνε και για νέο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΩΣ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ
Στην κόψη του ξυραφιού εξακολουθεί να βρίσκεται η τέταρτη δόση του δανείου κυρίως όμως η περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2011, με κυβερνητικούς παράγοντες να μην αποκλείουν την επιβολή νέων έκτακτων μέτρων εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, ακόμα και στις αρχές της άνοιξης, που θα προκαλέσουν νέες κοινωνικές εντάσεις.

Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών και του περιορισμού της σπατάλης από τη μια δεν προωθείται με γοργούς ρυθμούς και από την άλλη είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να φέρει στο δημόσιο ταμείο τα έσοδα εκείνα που θα μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο στόχο που έχει τεθεί για το 2011 (στο 7%).

Αυτές τις ενδοκυβερνητικές ανησυχίες δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε ευθέως πως αν δεν αποδώσουν τα μέτρα του ...
κυβερνητικού προγράμματος τότε θα υποκατασταθούν «με άλλες οριζόντιες και άδικες πολιτικές».

«Εάν δεν επιτύχει αυτό το ντελικάτο κυβερνητικό πρόγραμμα της απόκτησης πόρων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με περιορισμό της ακαταστασίας και της σπατάλης, εάν αυτό δεν προκόψει, και θα το ξέρουμε τον Φεβρουάριο, τότε θα υποκατασταθεί με άλλες πολιτικές οριζόντιες και άδικες, για τις οποίες δεν ξέρω και αν υπάρχει και προθυμία από κανέναν να τις ασκήσει», είπε ο υπουργός στον ρ/σ Realfm και άναψε φωτιές.

Η δήλωση του υπουργού είναι επί της ουσίας μια πρώτη κυβερνητική παραδοχή ότι η καταπολέμηση της σπατάλης, στην οποία στηρίζεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το 2011, μπορεί και να μην πετύχει. Σημειωτέον ότι μεγάλο μερίδιο σε αυτό το πρόγραμμα έχει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας με την καταπολέμηση της σπατάλης στα νοσοκομεία.

Αν επαληθευτούν τα παραπάνω, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ακυρώσει τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι μέσα στο 2011 δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις.

Επίσης θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα, αφού ήδη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν και αρκετοί εξ αυτών έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων.

Δυσμενές περιβάλλον

Ολα τα παραπάνω γίνονται μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον για την οικονομία της χώρας με πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι θυμίζει έντονα τον περσινό Ιανουάριο, όταν άρχιζε η άνοδος των σπρεντ και φούντωναν τα σενάρια χρεοκοπίας. Ο φετινός Ιανουάριος είναι κρίσιμος μήνας καθώς:

* Την ερχόμενη Τρίτη το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων θα αποφασίσει αν τελικά στη συνεδρίαση του Ecofin, στις 18 του μήνα, θα συζητηθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. της χώρας προς την τρόικα.

* Την ίδια μέρα θα γίνει δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Νοέμβριο το επιτόκιο που διαμορφώθηκε ήταν 4,6%. Τώρα θα είναι υψηλότερο, αφού τα σπρεντ είναι αυξημένα και τρέχουν με... χίλια. Αυτή η δημοπρασία θα είναι ένα κρίσιμο τεστ.

* Τη Δευτέρα 17 αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup η επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους των 110 δισ. στην τρόικα. Την επόμενη μέρα 18 Ιανουαρίου συνεδριάζει και το Ecofin.

«Μάννα»

Στην κυβέρνηση, έτσι όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, περιμένουν την επιμήκυνση σαν «μάννα εξ ουρανού», που θα σταματήσει την ιλιγγιώδη άνοδο των σπρεντ και θα αλλάξει προς το καλύτερο το κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες κυβερνητικοί παράγοντες μας έλεγαν ότι η επιμήκυνση θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης των εταίρων στην οικονομία της χώρας, που θα αλλάξει το κλίμα στις αγορές. Αν όμως δεν συζητηθεί το θέμα στο Eurogroup ή δεν ληφθεί απόφαση στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, τότε το κλίμα θα βαρύνει περισσότερο πάνω από την ελληνική οικονομία.

* Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου θα γίνει δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

* Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου θα γίνει στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να κλείσει θετικά το θέμα της επιμήκυνσης.

* Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου θα γίνει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: